Hoewel we natuurlijk hopen op heel veel zetels, is het best mogelijk dat we er maar één halen. Dat zal waarschijnlijk niet die zetel zijn waarmee de coalitie een meerderheid kan verkrijgen. Dat maakt zo’n zetel echter niet waardeloos.
Er is een bijkomstig voordeel voor de Piratenpartij Arnhem: partijen die al in de Arnhemse gemeenteraad zitten hoeven geen handtekeningen te verzamelen om weer met verkiezingen in de gemeente mee te mogen doen. Gemeentepartijen krijgen geen subsidie, dus we blijven afhankelijk van Piratenpartij Nederlandvoor de financiën. De hoofdzaak is echter de politieke invloed.
Als er maar één Piraat in de gemeenteraad zit, zorgt dat ervoor dat die stem meestal geen doorslaggevende invloed heeft op de stemmingen. Dat is jammer, maar het geeft wel ruimte. Als hij of zij de zaken waar niks aan te doen is negeert, is er meer tijd om te werken aan de onderwerpen die bij de achterban leven.
Ieder raadslid heeft het recht om vragen te stellen. De regering moet alles vertellen, zonder de beperkingen die de WOB heeft. Houden de burgemeester of de wethouders informatie achter, dan is dat plichtsverzuim – waarvoor ontslag kan worden gevraagd bij de Koning.
Daarnaast heeft een raadslid geen 750 handtekeningen meer nodig om iets op de agenda te krijgen. Het raadslid zou via liquid democracy een kortere route zijn om de ideeën van de leden op de politieke agenda te zetten.
Je kunt natuurlijk op een partij stemmen die heel veel zetels heeft en door jouw stem misschien in de gemeenteraad komt. Dan bepaal je een beetje wie van de Nederlandse incrowd er uit wordt gelicht om burgemeester te worden. Maar dan stem je ook nog iemand de gemeenteraad in waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord en die maar weinig mensen aanspreekt.
Neem je de gemeenteraad serieus, dan stem je op een persoon die je iets te zeggen heeft, en voor wie jouw stem verschil maakt. Gebruik je stem goed: stem Piraat!
[Dit blogbericht is gebaseerd op het originele bericht ‘Wat kan één Piraat in de Tweede Kamer‘ door Frank Wijnands.]