De Arnhemse gemeenteraad heeft afgelopen woensdag in het geheim zitten vergaderen. Niemand mocht meekijken hoe het college haar gelijk afdwingt om ongewenste personen weg te houden. Dit strijkt in tegen de openbaarheid van het openbare bestuur. Arnhemmers hebben recht om te weten waar de door hun verkozen volksvertegenwoordigers over spreken. Daarom lichten wij je in.
Op dinsdag 12 januari heeft Piratenpartij Arnhem aan de griffie van de gemeenteraad een Wob-verzoek gedaan zoals bedoeld in de wet openbaarheid van bestuur. Deze werd maandag beantwoord, omdat de geheimhouding vrijdag was vervallen. Ook de stream is nu te bekijken. Dus waar ging het over?
Nou, Stichting OnderDak biedt nu, volkomen legaal, onderdak aan mensen die in de gevangenis hebben gezeten en willen herintegreren in de maatschappij. Het college vond het echter nodig populistisch te handelen en deze woonaanbieding te beëindigen onder een dwangsom. Stichting OnderDak stapte naar rechter en kreeg gelijk van de Raad van State. Resultaat: Gemeente Arnhem moet 1 miljoen betalen aan de stichting om de schade te compenseren.
Het college had echter nog een plannetje: een voorbereidingsbesluit. Daarmee kan alsnog elke activiteit op de grond met onmiddellijke ingang verboden worden. Het is een paardenmiddel om een klein lek mee te dichten. De gemeenteraad helemaal in rep en roer natuurlijk! Oh nee, die vonden het prima. Behalve Loor (D66), die Wethouder Bouwkamp (GroenLinks) met de grond gelijk maakte. Dat had genoeg moeten zijn om de hele raad te overtuigen tegen de absurde voorstellen te stemmen.
Maar… alleen D66, PvdD en PVV stemden tegen het voorbereidingsbesluit. SP en AOP hadden de zaal verlaten uit protest. De overige partijen – GroenLinks, VVD, PvdA, AC, CU, CDA, en DENK/VA – stemmen klakkeloos mee met het college, zonder enige argumentatie of kritiek aan te dragen.
Het Arnhems college slaat een juridische flater en probeert dat te repareren met een middel dat hiervoor niet bedoeld is, en dat ook nog in het geheim! Het overgrote merendeel van de gemeenteraad vindt dit geen enkel probleem, en heeft lak aan de openbaarheid van bestuur. De Piratenpartij roept de gemeenteraad op om haar openbaarheid véél serieuzer te nemen.
Lees hier ons WOB-verzoek en het antwoord van de griffie: